Výluh rizikových prvků z glazury běžně používané keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin. – Bc. Ondřej Husák
Bc. Ondřej Husák
Master's thesis
Výluh rizikových prvků z glazury běžně používané keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin.
Leaching of risk elements from glazes of commonly used ceramic caused by low molecular mass organic acids.
Abstract:
Keramika provází člověka velkou část jeho historie, kdy sloužila ke skladování nebo přípravě potravin a nápojů, nebo i jen jako dekorativní součást kultury. Glazury obsahují rizikové prvky, které jim propujčují žádané fyzikální vlastnosti a barvu. Zmíněné rizikové prvky se můžou při určitých podmínkách, zvlášť pokud potraviny nebo nápoje mají kyselé pH, dostávat do potravin nebo nápojů. Dnes již platí …moreAbstract:
Ceramics have been with man for much of his history, serving as a means of storing or preparing food and drink, or even just as a decorative part of culture. Glazes contain hazardous elements that impart desirable physical properties and colour. These can become degraded under certain conditions, especially if the food or drink has an acidic pH, it can contaminate the food. Today, there are limits …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 28. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 21. 5. 2024
- Supervisor: doc. Ing. Ondřej Drábek, Ph.D.
- Reader: Adéla Fraňková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HUSÁK, Ondřej. \textit{Výluh rizikových prvků z~glazury běžně používané keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin.}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/fdtwlu/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Organické kyseliny a hliník v ovoci a ovocných šťávách
Denisa Radová -
Nízkomolekulární organické kyseliny v půdním prostředí pod různým vegetačním pokryvem
Michala Šlechtová -
Možnost stanovení organických kyselin ve víně pomocí iontově výměnné chromatografie
Karolína Parobková -
Výluh rizikových prvků z glazury keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin obsažených v ovocném čaji
Iveta Vaculíková -
Speciace a množství nízkomolekulárních organických kyselin v lesních půdách: vliv nepůvodní dřeviny a ročního období
Barbora Friedrichová -
High performance capillary electrophoresis separation of low molecular weight compounds in biological and enviromental samples
Doan Thi Kieu Oanh -
Olovo jako specifický indikátor znečištění atmosféry organickými kyselinami
Alexandra Lintnerová -
Výluh rizikových prvků z glazury keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin obsažených v ovocném čaji
Iveta Vaculíková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights