Senzorické hodnocení kančího pachu ve vepřovém mase – Bc. Jana Hrazdirová
Bc. Jana Hrazdirová
Diplomová práce
Senzorické hodnocení kančího pachu ve vepřovém mase
Sensory evaluation of boar taint in pork
Anotace:
V první části diplomové práce jsou zpracovány informace o senzorickém hodnocení vepřového masa a také o problematice kančího pachu, který je způsoben akumulací androsteronu, skatolu a v menší míře indolu. U nekastrovaných samců prasat se mohou vyskytovat charakteristické pachutě v závislosti na výskytu právě kančího pachu. Kančí pach je možné eliminovat chirurgickou kastrací, avšak to je časté téma …víceAbstract:
In the first part of the thesis, information is processed on the sensory evaluation of pork and also on the issue of boar taint, which is caused by the accumulation of androsterone, skatole and, to a lesser extent, indole. In non-castrated male pigs, characteristic odors may occur depending on the presence of boar taint. Boar taint can be eliminated by surgical castration, but this is a frequent issue …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 22. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Kateřina Zadinová, Ph.D.
- Oponent: Luboš Brzobohatý, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HRAZDIROVÁ, Jana. \textit{Senzorické hodnocení kančího pachu ve vepřovém mase}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/iiqer5/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Chov hospodářských zvířat
Práce na příbuzné téma
-
Senzorické hodnoceni teffu a výrobků z něj
Kateřina Nedomová -
Senzorické hodnocení kávy z Coffea arabica v závislosti na způsobu přípravy: Testování pomocí senzorického a konzumentského panelu
Markéta Kratochvílová -
Vliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlék
Denisa TOMÁŠKOVÁ -
Výskyt kančího pachu ve vepřovém mase
Barbora Vaniščáková -
Exprese genů ovlivňující kančí pach ve vztahu ke kastraci
Anna Schmidtová -
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Zastoupení androstenonu, skatolu a indolu v tukové tkáni s ohledem na živou hmotnost kanců
Vendula Malá -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová
Název
Vložil
Vloženo
Práva