Potravinová pyramida pro pacienty s chronickou bolestí – Bc. Kateřina Sádovská
Bc. Kateřina Sádovská
Bachelor's thesis
Potravinová pyramida pro pacienty s chronickou bolestí
Food pyramid for patients with chronic pain
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá problematikou výživy pacientů s chronickou bolestí. První kapitola teoretické části poskytuje úvod do problematiky chronické bolesti. Další kapitoly jsou věnovány složkám stravy, které mohou modulovat chronickou bolest prostřednictvím řízení zánětu a oxidačního stresu. V teoretické části je také uvedena a podrobně rozebrána potravinová pyramida pro pacienty s chronickou bolestí …moreAbstract:
This bachelor thesis deals with the issue of nutrition among patients with chronic pain. The first chapter of the theoretical part provides an introduction to the issue of chronic pain. The next chapters are devoted to the components of food that modulate chronic pain by controlling inflammation and oxidative stress. The theoretical part also presents and discusses in detail the food pyramid for patients …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2020
Identifier:
https://is.muni.cz/th/e7js6/
Thesis defence
- Date of defence: 5. 6. 2020
- Supervisor: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
- Reader: Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Dietitian / Dietitian
Theses on a related topic
-
Recidivující aftózní stomatitida a oxidační stres
Lucie Masopustová -
Oxidační stres a integrita DNA spermií v ejakulátu mužů.
Adéla Voňková -
Oxidační stres u denitrifikačních bakterií
Timotej Gajdošík -
FnrP regulon bakterie Paracoccus denitrificans a jeho odezva na oxidační stres
Ivo Fukala -
Preference Fast Food vs. Slow Food v gastronomii
Karolína Králová -
Raw food versus cooked food
Daniela Hanušková -
Food, agrobiodiversity and diet: the nutritional ethnobiology of the Minangkabau and Mandailing indigenous food systems in West Sumatra
Lukáš Pawera -
Quantification of Food Loss and Food Waste in the Philippines
Anieluz Concepcion PASTOLERO