Ing. Petra Škvorová
Doctoral thesis
Kvalita a bezpečnost jedlého hmyzu
Quality and safety of edible insects
Abstract:
Kvůli neustále se zvyšujícímu počtu obyvatel se v příštích desetiletích očekává, že intenzivní zemědělství a živočišná produkce dosáhne neudržitelné úrovně. Proto je třeba hledat nové a udržitelné zdroje živin, hlavně bílkovin. V posledních deseti letech se hmyz jako krmivo a potravina stal předmětem intenzivního výzkumu, který víceméně popsal nutriční hodnotu druhů, pro tyto účely vhodných, a poukázal …moreAbstract:
Due to the continuously increasing population, it is expected that in the coming decades, intensive agriculture and livestock production will reach unsustainable levels. Therefore, it is necessary to seek new and sustainable sources of nutrients, especially proteins. In the last ten years, insects as feed and food have become the subject of intensive research, which has more or less described the nutritional …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 8. 2024
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
- Reader: Miroslav Jůzl, externi, Anna Adámková, Bc., externi, Jana Pulkrabová, BBA, Ing., externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠKVOROVÁ, Petra. \textit{Kvalita a~bezpečnost jedlého hmyzu}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/im73bz/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesDoctoral programme:
Nutrition and Food
Theses on a related topic
-
Influence of Microbiological Quality of Raw Milk on the Technological Parameters
Kamila Nováková -
Mikrobiologická kvalita vzduchu ve větracích systémech obytných budov
Barbora Dvořáková -
Mikrobiologická kvalita jogurtů
Adéla Filipová -
Mikrobiologická kvalita raw tyčinek
Jakub Rydval -
Mikrobiologická kvalita jedlého hmyzu a výrobků z něj
Kateryna Bezborodová -
Mikrobiologická kvalita předkrájeného ovoce a čerstvých ovocných šťáv
Adéla Samiecová -
Mikrobiologická kvalita jedlého hmyzu v závislosti na teplotě odchovu
Klára Sochorová -
Evaluation of nutritional quality of tropical and temperate forages
Agnes Josylyn Komey
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights