Nejvýznamnější potravinové zdroje hydrofilních vitaminů – Martina Skopová
Martina Skopová
Bakalářská práce
Nejvýznamnější potravinové zdroje hydrofilních vitaminů
The most important dietary sources of hydrophilic vitamins
Anotace:
Vitamin B1 (thiamin) se účastní všech metabolických procesů v nervovém systému, svalech, krevních buňkách a srdci. Je důležitý pro správnou funkci jater a zklidňuje zažívací potíže. Vyskytuje se především v celých zrnech obilnin, mořských produktech a rýži. Bohatým zdrojem thiaminu je vepřové maso, výtažek z droždí, hrách, pomeranče a brambory. Vitamin B1 je velice labilní látka, kterou ničí teplota …víceAnotace:
ystém v průběhu virových a bakteriálních infekcí a léčí kurděje. Vysoký obsah vitaminu C se tvoří v plodech šípků, které jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů. Dobrým zdrojem tohoto vitaminu je ovoce (rybíz, jahody kiwi, pomeranče) a zelenina (brokolice, květák, růžičková a hlávková kapusta, zelené bylinky a zelená paprika). Vitamin C je velmi citlivý na světlo, kovy a kyslík, ničí ho hluboké …víceAbstract:
Vitamin B1 (thiamine) takes part in every metabolic process in the nervous system, muscles, blood cells and heart. It is important for proper function of liver and soothes indigestion. It is found primarily in whole grains, sea products and rice. A rich source of thiamine is pork, extract from yeast, peas, oranges and potatoes. Vitamin B1 is a very labile substance, which is destroyed by temperature …víceAbstract:
d by deep frosting and conservation. Washing or boiling food leads to losing high amount of vitamin C. Vitamin B7 (biotin, vitamin H) takes significant part in production of blood cells and skin, also in the process of metabolism and proper development of cells. Vitamin is found in both plant and animal food. The main source of biotin are the bacteria living in intestines, it is also found in offal …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 4. 2017
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SKOPOVÁ, Martina. \textit{Nejvýznamnější potravinové zdroje hydrofilních vitaminů}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2017. Dostupné z: https://theses.cz/id/jkfyry/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Kvalita produkce
Práce na příbuzné téma
-
Kyselina listová - znalosti a příjem u mladých žen
Silvie Čížková -
Kyselina listová v reprodukčním období ženy
Kristýna HRUBÁ -
Kyselina listová - význam v prevenci vrozených vad a její přísun v těhotenství
Sabina CARDOVÁ -
Vitamin C z pohledu nutričního terapeuta
Adriana Navrátilová -
Informovanost a názory laické veřejnosti o aplikaci vysokých dávek vitamínu C intravenózně
Kristýna Vrchová -
Motivy vedoucí příjemce k terapii vysokými dávkami vitamínu C
Adriana Benešová -
Informovanost a názory odborné veřejnosti o aplikaci vysokých dávek vitamínu C intravenózně
Tereza Hudosová -
Příprava konjugátů callunenu nesoucího biotin a fluorescenční značky
Tereza Kubátová
Název
Vložil
Vloženo
Práva