Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení – Ing. Lucie Šilhová
Ing. Lucie Šilhová
Bachelor's thesis
Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení
Carotenoids in foodstuff - biochemistry of carotenoids, presence in foodstuff, analysis
Abstract:
Karotenoidy jsou intenzivně zbarvené, v tucích rozpustné pigmenty přítomné v mnoha potravinách, jako jsou ovoce, zelenina či ryby. Tyto pigmenty lze rozdělit do dvou skupin. První skupinou jsou karoteny (např. ß-karoten či lykopen) a druhou xantofyly (např. lutein či ß-kryptoxanthin). Z hlediska lidského zdraví mají karotenoidy významný vliv pro prevenci onemocnění jako jsou karcinogenní onemocnění …moreAbstract:
Carotenoids are intensively coloured, in fats soluble biocompounds that are abundant as pigments in foodstuff, for example fruit, vegetable and/or fishes. This colourants are divided into two groups. First group are carotenes (e.g. beta-carotene or lycopene) and second group are xanthophylls (e.g. lutein or beta-cryptoxanthin). From the standpoint of the human health carotenoids have significant effect …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 6. 2010
Thesis defence
- Date of defence: 1. 9. 2010
- Supervisor: RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠILHOVÁ, Lucie. \textit{Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení}. Online. Bachelor's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2010. Available from: https://theses.cz/id/km6hvb/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Šilhová, Lucie. Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení . Pardubice, 2010. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Estery karotenoidů v potravinách a potravinových doplňcích
Anna MICHALČÍKOVÁ -
Monitoring karotenoidů v potravinách
Veronika Hynštová -
Strategie stanovení karotenoidů a jejich forem v potravinách, krmivech a doplňcích stravy
Kamila Mimrová -
Karotenoidy v pšenicích s netradiční barvou zrna
Marie Míková -
Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách
Jitka Gajárková -
Karoteny a karotenoidy v obilovinách a pekárenských výrobcích
Tereza Kuchynková -
Vliv hnojení na obsah karotenoidů v pšenicích s barevným zrnem
Adam Kos -
Zdroje vitaminu A v potravinách a potravinových doplňcích v ČR
Jakub LHOTA