Monitoring kyseliny askorbové v ovocných nápojích – Bc. Barbora Chytilová
Bc. Barbora Chytilová
Master's thesis
Monitoring kyseliny askorbové v ovocných nápojích
Monitoring of ascorbic acid in fruit drinks
Abstract:
Diplomová práce se zabývá monitoringem kyseliny askorbové a dalších látek ve vybraných ovocných nápojích. Teoretická část začíná shrnutím poznatků o výskytu a významu kyseliny askorbové a jejich fyziologických účincích. Dále je porovnán obsah vitaminu C v jednotlivých druzích ovoce. Následující část se věnuje rozdělení nealkoholických nápojů a surovinám, které se využívají pro výrobu nealkoholických …moreAbstract:
The thesis deals with monitoring of ascorbic acid and other substances in selected fruit drinks. The theoretical part begins with a summary of knowledge about the occurrence and importance of ascorbic acid and their physiological effects. Furthermore, the content of vitamin C in individual fruits is compared. The following part deals with the division of soft drinks and raw materials, used for the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: prof. RNDr. Bořivoj Klejdus, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Quality and Safety
Theses on a related topic
-
Organic acids and bases as monomer catalysts/activators for ring-opening (co)polymerization of cyclic lactones and carbonates
Işık Bordanacı -
Organické kyseliny a hliník v ovoci a ovocných šťávách
Denisa Radová -
Novel Protein Sources from Fruit Juice Industry Wastes
Petra Svobodová -
Analysis of hydroxy fatty acids using GC-EI-MS and HPLC-ESI-MS
Johannes GRAHAMMER -
Optimalizace HPLC/MS/MS metody pro analýzu fenolických látek obsažených v amarantovém zrnu
Denisa Vraná -
Analýza polynitroaromatických sloučenin pomocí HPLC/MS/MS
Ivana Ungrádová -
Vývoj a validace HPLC/MS a GC/MS metod ke stanovení vybraných opiátů
Lenka ŠIMEČKOVÁ -
Analýza významných biologicky aktivních látek v různých částech lichořeřišnice větší s využitím HPLC/MS/MS
Tereza Šalomounová