Změna obsahu nutričně žádoucích látek během technologického zpracování pšeničného zrna – Bc. Veronika Kratzmannová
Bc. Veronika Kratzmannová
Master's thesis
Změna obsahu nutričně žádoucích látek během technologického zpracování pšeničného zrna
The change of the content of nutritionally important substances during the technological processing of wheat grain
Abstract:
Pšenice je společně i s dalšími druhy obilovin z historického hlediska jednou ze základních součástí našeho jídelníčku. Poskytuje dostupnou a snadno využitelnou energii (1550 kJ/100 g) ve formě zásobních polysacharidů a oligosacharidů, je též významným zdrojem arabinoxylanů, β-glukanů, fruktanů i fruktooligosacharidů souhrnně označovaných termínem „vláknina“, některých minerálních látek jako draslík …moreAbstract:
Wheat with other cereals has historically been one of the staple crops of our diet. It provides available energy (1550 kJ/100 g) in the form of the storage polysachaccharides and oligosaccharides and is also an important source of arabinoxylans, β-glucans, fructans and fructo-oligosaccharides, collectively referred to as fibre, certain minerals such as potassium, phosphorus or magnesium, vitamins …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 22. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Luboš Paznocht, Ph.D.
- Reader: Lucie Jurkaninová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KRATZMANNOVÁ, Veronika. \textit{Změna obsahu nutričně žádoucích látek během technologického zpracování pšeničného zrna}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/lym52m/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Rostlinná barviva
Veronika Podešvová -
Nejsou barviva jako barviva - nutriční aspekty méně známých rostlinných barviv
Michaela Miháliková -
Rostlinná barviva - studium stability chlorofylu
Nikola Lesková -
Rostlinná barviva - studium stability kurkuminu
Monika Sekaninová -
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Marie Eliášová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights