Změna obsahu nutričně žádoucích látek během technologického zpracování pšeničného zrna – Bc. Veronika Kratzmannová
Bc. Veronika Kratzmannová
Diplomová práce
Změna obsahu nutričně žádoucích látek během technologického zpracování pšeničného zrna
The change of the content of nutritionally important substances during the technological processing of wheat grain
Anotace:
Pšenice je společně i s dalšími druhy obilovin z historického hlediska jednou ze základních součástí našeho jídelníčku. Poskytuje dostupnou a snadno využitelnou energii (1550 kJ/100 g) ve formě zásobních polysacharidů a oligosacharidů, je též významným zdrojem arabinoxylanů, β-glukanů, fruktanů i fruktooligosacharidů souhrnně označovaných termínem „vláknina“, některých minerálních látek jako draslík …víceAbstract:
Wheat with other cereals has historically been one of the staple crops of our diet. It provides available energy (1550 kJ/100 g) in the form of the storage polysachaccharides and oligosaccharides and is also an important source of arabinoxylans, β-glucans, fructans and fructo-oligosaccharides, collectively referred to as fibre, certain minerals such as potassium, phosphorus or magnesium, vitamins …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 22. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Luboš Paznocht, Ph.D.
- Oponent: Lucie Jurkaninová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KRATZMANNOVÁ, Veronika. \textit{Změna obsahu nutričně žádoucích látek během technologického zpracování pšeničného zrna}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/lym52m/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Rostlinná barviva
Veronika Podešvová -
Nejsou barviva jako barviva - nutriční aspekty méně známých rostlinných barviv
Michaela Miháliková -
Rostlinná barviva - studium stability chlorofylu
Nikola Lesková -
Rostlinná barviva - studium stability kurkuminu
Monika Sekaninová -
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Marie Eliášová
Název
Vložil
Vloženo
Práva