Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka – Karolína Cháberová
Karolína Cháberová
Bachelor's thesis
Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Mycotoxins in foodstuffs and their impact on human health
Abstract:
Mykotoxiny jsou přírodní sekundární metabolity plísní, které se v rostlinných orgánech hromadí v důsledku stresu působícího na plíseň. Ačkoliv se jedná o látky přírodního původu, pro zdraví lidí a zvířat představují potenciální nebezpečí. Často se jedná o látky termostabilní, tudíž běžnou tepelnou úpravou nedegradují. Jejich výskyt je spjatý s nejčastěji konzumovanými komoditami, a to s obilovinami …moreAbstract:
Mycotoxins are natural secondary metabolites of fungi that accumulate in plant organs due to stress on the fungus. Although they are substances of natural origin, they embody a potential risk to human and animal health. These substances are often thermostable, so they do not degrade by conventional heat treatment. Their occurrence is associated with the most consumed commodities, cereals and cereal …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 6. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Luboš Paznocht, Ph.D.
- Reader: Roman Švejstil, Ing.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
CHÁBEROVÁ, Karolína. \textit{Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/m4jacq/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Mykotoxiny a jejich vliv na zdraví člověka
Kateřina Lachmanová -
Průnik obsahu mykotoxinů ze zrna obilovin do hotového výrobku a dopad na zdraví člověka
Monika Machálková -
Klíčivost semen obilovin kontaminovaných fusáriovými mykotoxiny
Aleksandra Kaleova -
Vliv hub r. Fusarium v klasech pšenice ozimé na kvalitativní parametry zrna
Kateřina Blažková -
Bezpečnost potravin kontaminovaných mykotoxiny
Miroslav Najman -
Archaeobotanical analyses of the cereals from the Aeneolithic site at Modřice (Czech Republic) on the perspective of the beginnings of cereal domestication in the Near East
Kateřina Mrkvičková -
Initiation and development of crown roots in barley (Hordeum vulgare L.): genetic investigation and comparison with rice, the plant model for cereals
Thu NGUYEN -
Genetics of host-pathogen interactions in the cereals-powdery mildew fungus (Blumeria graminis) pathosystem
Eva JANÁKOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights