Bc. Anna Šotkovská
Bachelor's thesis
Stanovení fytoestrogenů v potravinách
Ascertaining phytoestrogens in food
Abstract:
Fytoestrogeny jsou rostlinné sloučeniny, vyskytující se v největším množství v sóje a sójových výrobcích, v jeteli, luštěninách, obilninách a ovoci. Jediným zdrojem fytoestrogenů pro živočichy je strava. Po konzumaci a metabolické přeměně vykazují fytoestrogeny v lidském těle estrogenní účinky, a to díky své schopnosti vázat se na estrogenové receptory. Tímto způsobem nám mohou být prospěšné při prevenci …moreAbstract:
Phytoestrogens are plant compounds that occur in large quantities in soy and soy products, in red clover, legumes, grains and fruits. The only source of phytoestrogens for animals is in food. After consumption and metabolism, phytoestrogens in the human body have estrogenic effects, thanks to their ability to bind to estrogen receptors. In this way they are able to assist humans in estrogen-dependent …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 3. 5. 2013
Identifier:
https://is.muni.cz/th/y24k5/
Thesis defence
- Date of defence: 11. 6. 2013
- Supervisor: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
- Reader: doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Laboratory Assistant
Theses on a related topic
-
Fytoestrogeny v mléce
Kateřina Hanáková -
Fytoestrogény
Jana Ölvecká