Vliv mykotoxinů na adhezi probiotických mikroorganismů – Bc. Aneta Horáková
Bc. Aneta Horáková
Master's thesis
Vliv mykotoxinů na adhezi probiotických mikroorganismů
The effect of mycotoxins on the adhesion of probiotic microorganisms
Abstract:
V současné době jsou mykotoxiny řazeny mezi jedny z hlavních kontaminantů, které se vyskytují napříč potravinami po celém světe. Je již prokázán jejich negativní vliv na lidský organismus v podobě mutagenity, teratogenity nebo karcinogenity a také jejich výskyt v různých potravinových komoditách. Málo informací je však známo ohledně jejich působení na střevní mikrobiom, a zejména o jejich vlivu na …moreAbstract:
Currently, mycotoxins are found as one of the main contaminants across food around the world. Their negative effect on the human body in the form of mutagenicity, teratogenicity or carcinogenicity has been proven as well as their occurrence in various food commodities. However, little information is known about their effect on the intestinal microbiome and mainly their effect on the adhesion of probiotic …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Ivo Doskočil, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HORÁKOVÁ, Aneta. \textit{Vliv mykotoxinů na adhezi probiotických mikroorganismů}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/qb7h3i/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Mykotoxiny v bezlepkových potravinách z českého trhu
Kateřina Bursová -
Nově se vyskytující mykotoxiny v potravinách a herbálních doplňcích stravy
Kristýna Hronová -
Free and modified forms of mycotoxins in food, possibilities of their analysis and minimization strategies
Nela Průšová -
Chemické kontaminanty v potravinách-mykotoxiny
Dominika Siudová -
Mykotoxiny produkované plísněmi v potravinách
Renata GRÉGROVÁ -
Mykotoxiny v potravinách a stanovení produkce kyseliny cyklopiazonové v sýrech s bílou plísní na povrchu.
Zdeňka FOLTÝNOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights