Bc. Jana KOLLARČÍKOVÁ

Master's thesis

Galicismy z oblasti gastronomie v současném českém lexiku

Abstract:
Diplomová práce se zaměřuje na francouzské přejímky z oblasti gastronomie v současném českém lexiku. Práce se zprvu zaobírá tematikou přejímání cizích slov obecně. Poté konkrétněji charakterizuje galicismy, které byly přejaty do českého jazyka v průběhu historie, a nakonec vymezuje přejímky z oblasti gastronomie. Vybraný a definovaný korpus přejatých slov je následně podroben hlubší lingvistické analýze …more
Abstract:
The thesis focuses on French loanwords from the field of gastronomy in contemporary Czech lexis. The thesis first deals with the topic of foreign word adoption in general. It then characterizes more specifically the gallicisms that have been adopted into the Czech language throughout history, and finally defines adoptions from the field of gastronomy. The selected and defined corpus of adopted words …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 4. 2022
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: Mgr. et Mgr. Radka Mudrochová, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

KOLLARČÍKOVÁ, Jana. Galicismy z oblasti gastronomie v současném českém lexiku. Plzeň, 2022. diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofická
Vázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/