Chuťová percepce mastných kyselin a obezita – Bc. Zuzana Bábovská
Bc. Zuzana Bábovská
Master's thesis
Chuťová percepce mastných kyselin a obezita
Fatty acid taste perception and obesity
Abstract:
Obezita je jedním z celosvětově nejrozšířenějších onemocnění a začíná svým rychlým šířením nabývat epidemických rozměrů. Obezita je multifaktoriální metabolická porucha způsobená vyšším energetickým příjmem než výdejem. Objev šesté chuti pro mastné kyseliny přinesl nové poznatky, které je možné použít při studiu patogeneze obezity. Nejvíce pozornosti se doposud dostává receptoru CD36, který je zodpovědný …moreAbstract:
Obesity is one of the world's most prevalent and widespread diseases with almost epidemic proportions. Obesity is a multifactorial metabolic disorder that arises when more energy is consumed than expended. The discovery of the sixth taste for fatty acids has brought new knowledge that can be used for studying the pathogenesis of obesity. The most attention is focused on the CD36 receptor, which is …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 18. 5. 2015
Identifier:
https://is.muni.cz/th/m3tah/
Thesis defence
- Date of defence: 2. 6. 2015
- Supervisor: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceMaster programme / field:
Biochemistry / Biochemistry
Theses on a related topic
-
Role receptoru CD36 ve vnímání chuti mastných kyselin
Veronika Křešťáková -
Stanovení profilu mastných kyselin vybraných obilovin a jejich odrůd
Anna Šafránková -
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Jiří Pantoflíček -
Vliv složení krmiva na rychlost produkce, obsah tuku a složení mastných kyselin cvrčka domácího (Acheta domesticus)
Pavel Pucholt -
Sledování oxidační stability hřbetního tuku ve vztahu ke zdroji nenasycených mastných kyselin v krmné dávce
Pavla Bezděková -
Percepce mastných kyselin u člověka ve vztahu k obezitě
Diana Jandová -
Úloha zařazení mastných kyselin v krmné dávce u prasat
Jaroslav Matějka -
Biomechanika krevního oběhu se zaměřením na rychlost šíření pulzní vlny a její měření
Zbyšek Klimpl