Chuťová percepce mastných kyselin a obezita – Bc. Zuzana Bábovská
Bc. Zuzana Bábovská
Diplomová práce
Chuťová percepce mastných kyselin a obezita
Fatty acid taste perception and obesity
Anotace:
Obezita je jedním z celosvětově nejrozšířenějších onemocnění a začíná svým rychlým šířením nabývat epidemických rozměrů. Obezita je multifaktoriální metabolická porucha způsobená vyšším energetickým příjmem než výdejem. Objev šesté chuti pro mastné kyseliny přinesl nové poznatky, které je možné použít při studiu patogeneze obezity. Nejvíce pozornosti se doposud dostává receptoru CD36, který je zodpovědný …víceAbstract:
Obesity is one of the world's most prevalent and widespread diseases with almost epidemic proportions. Obesity is a multifactorial metabolic disorder that arises when more energy is consumed than expended. The discovery of the sixth taste for fatty acids has brought new knowledge that can be used for studying the pathogenesis of obesity. The most attention is focused on the CD36 receptor, which is …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 18. 5. 2015
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/m3tah/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 2. 6. 2015
- Vedoucí: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biochemie / Biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Role receptoru CD36 ve vnímání chuti mastných kyselin
Veronika Křešťáková -
Stanovení profilu mastných kyselin vybraných obilovin a jejich odrůd
Anna Šafránková -
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Jiří Pantoflíček -
Vliv složení krmiva na rychlost produkce, obsah tuku a složení mastných kyselin cvrčka domácího (Acheta domesticus)
Pavel Pucholt -
Sledování oxidační stability hřbetního tuku ve vztahu ke zdroji nenasycených mastných kyselin v krmné dávce
Pavla Bezděková -
Percepce mastných kyselin u člověka ve vztahu k obezitě
Diana Jandová -
Úloha zařazení mastných kyselin v krmné dávce u prasat
Jaroslav Matějka -
Biomechanika krevního oběhu se zaměřením na rychlost šíření pulzní vlny a její měření
Zbyšek Klimpl