Bc. Lucie Kroutilová
Bachelor's thesis
Barviva v potravinách
Food Dyes
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá barvivy, která se používají jako přídatné látky do potravin a jsou označovány E kódy. První část této práce je věnována základním skupinám barviv přidávaných do potravin, je popsána jejich charakteristika, výskyt, zdroje, vliv na člověka během konzumace. V další části jsou popsány nejčastěji používané metody stanovení barviv v potravinách.Abstract:
Presented thesis focuses on food dyes that are added to foods and are marked by E codes. In the first part basic characteristics of the food dyes are mentioned, its presence, sources, effects on human health during the consumption. The next part of the thesis is about the most common methods used for determination of food dyes.
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 7. 2015
Thesis defence
- Date of defence: 26. 8. 2015
- Supervisor: RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Kroutilová, Lucie. Barviva v potravinách. Pardubice, 2015. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Umělá barviva v potravinách a jejich dopad na zdraví člověka.
Justýna Kučerová -
Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě
Barbora Kvášová -
Barviva v potravinovém průmyslu a jejich získávání
Štěpán Martinek -
Simultánní stanovení potravinářských barviv s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Martin ŠPINKA -
Detekce toxických účinků syntetických barviv metodou stanovení inhibice růstu Lemna minor
Markéta TVARDKOVÁ -
Stanovení toxicity a genotoxicity vybraných potravinářských barviv pomocí testu na Allium cepa
Eva HAVRANKOVÁ -
Potravinářská barviva
Nikola Králová -
Přírodní barviva a jejich stálobarevnost v potravinářských výrobcích
Zuzana Hledíková