Využití kopřivy (Urtica dioica) v potravinářském průmyslu – Václav Ohryzek
Václav Ohryzek
Bakalářská práce
Využití kopřivy (Urtica dioica) v potravinářském průmyslu
Usage of nettle (Urtica dioica) in the food industry
Anotace:
Kopřiva je jedna z běžně rostoucích bylin v přírodě. Nejbohatší částí na živiny jsou mladé listy kopřivy. V závislosti na době sklizně obsahují čerstvé listy přibližně 75,1–89,0 % vody, 7,1–16,5 % sacharidů, 6,4–9,7 % vlákniny, 3,7–6,3 % bílkovin, 2,1–3,4 % popela a 0,6–1,4 % tuku. Obsah minerálních látek závisí na obsahu těchto látek v půdě. Vhodnou metodou pěstování jsou tedy hydroponické systémy …víceAbstract:
Nettle is one of the commonly growing herbs in nature. Young nettle leaves are the richest in nutrients. Depending on the time of harvest, fresh leaves contain approximately 75,1–89,0 % water, 7,1–16,5 % carbohydrate, 6,4–9,7 % fibre, 3,7–6,3 % protein, 2,1–3,4 % ash and 0,6-1,4 % fat. The mineral level depends on the concentration of these substances in the soil. Hydroponic systems are therefore the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 11. 6. 2024
- Vedoucí: doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.
- Oponent: Roman Pytel, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program:
Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Technologie zpracování mléka
Monika Daňková -
Technologie zpracování odpadů z domácí elektroniky.
Karel Petržilka -
Zdokonalení technologie zpracování odpadních elektrických zařízení s obsahem rtuti
Karel Čežík -
Návrh technologie pro zpracování a využití odpadních vod bytového domu
Lukáš Čuřík -
Kvalita kachního a husího masa a jejich technologie zpracování
Vojtěch Weiss -
Kvalita a technologie zpracování jehněčího a skopového masa
Adéla Zetková -
Nové technologie zpracování konopné suroviny
Kristýna Becherová -
Vliv technologie zpracování čistírenských kalů na obsah perzistentních látek
Vojtěch Kasan