Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce – Bc. Vendula Hladíková
Bc. Vendula Hladíková
Diplomová práce
Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce
Determination of vitamin D3 in foodstuff by using dispersive liquid-liquid microextraction method
Anotace:
Práce je zaměřena na stanovení vitamínu D metodou disperzní kapalinové mikroextrakce (DLLME) ve spojení s kapalinovou chromatografií. Byla provedena optimalizace podmínek DLLME extrakce vitamínu D, kdy extrakčním rozpouštědlem byl tetrachlormethan. Optimalizováno bylo množství extrakčního a disperzního rozpouštědla a pH vzorku. Dále byly optimalizovány podmínky chromatografické separace a provedla …víceAbstract:
This thesis deals with the determination of vitamin D by dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) combined with liquid chromatography. The conditions of vitamin D extraction DLLME were optimized, while carbon tetrachloride was used as an extraction solvent. Similarly, an amount of extraction and dispersion solvent and pH sample was optimized. Subsequently, the chromatographic separation conditions …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 5. 2019
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Tomáš Hájek, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HLADÍKOVÁ, Vendula. \textit{Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce}. Online. Diplomová práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2019. Dostupné z: https://theses.cz/id/riu0x8/.
Jak správně citovat práci
Hladíková, Vendula. Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce. Pardubice, 2019. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce
Monika Kadrmasová -
Analýza silic v bylinných čajích s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce
Kateřina Podmolíková -
Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím \nl{}metody disperzivní kapalinové mikroextrakce
Lucie Špačková -
Analýza významných antioxidantů v bylinných nápojích s využitím disperzní kapalinové mikroextrakční techniky
Eva Margholdová -
Význam vitamínů v lidské výživě a vitamíny rozpustné v tucích ve formě doplňků stravy
Barbora Včelíková -
Sledování vybraných parametrů v buvolím mléce
Eliška Rubešová -
Vliv vitamínů rozpustných v tucích na reprodukci mléčného skotu
Romana Jandová -
Sledování kvalitativního a kvantitativního zastoupení vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou vyživu
Veronika Solčány