Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B\dindex{12} – Bc. Lea Šarková
Bc. Lea Šarková
Diplomová práce
Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B\dindex{12}
Effect of meat preparation on vitamin B\dindex{12} content
Anotace:
Diplomová práce pojednává o vitamínu B12, konkrétně se zabývá jeho stanovením v mase pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Byla provedena optimalizace podmínek úpravy vzorku a extrakce samotného vitamínu B12. Za nejúčinnější metodu byla zvolena extrakce pomocí enzymatického štěpení s následným přečištěním a zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Optimalizovaná …víceAbstract:
The determination of vitamin B12 in meat using a high-performance liquid chromatograph with spectrophotometric detection is topic of this thesis. The sample preparation and vitamin B12 extraction conditions were optimized. Extraction by enzymatic digestion followed by purification and concentration on an immunoaffinity SPE column was chosen as the most efficient method. The optimized method was used …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 1. 7. 2020
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Tomáš Hájek, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Šarková, Lea. Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B\dindex{12}. Pardubice, 2020. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Optimalizace stanovení vitamínu B12 pomocí mikrobiální metody pro sinici Arthospira maxima
Gabriela Dřínovská -
Stanovení vitamínu B\dindex{12} v mase připravené metodou sous-vide
Michaela Merclová -
Vitamín B\dindex{\tp{12}} v potravinách
Lea Šarková -
Maso ve výuce gastronomie
Michaela Bednaříková -
Podnikatelský plán: Prodejna "Maso-Uzeniny"
Rudolf Gábor -
Hospodářský výsledek zemědělského podniku v závislosti na vývoji cen- hovězí maso.
Jana Lainková -
Králičí maso - zdroj cenných výživových látek
Martin Janulík -
Finanční analýza společnosti MASO UZENINY PÍSEK, a.s. z pohledu věřitele
Adam Čepec