Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem – Bc. Adéla Břeňová
Bc. Adéla Břeňová
Master's thesis
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Milling and baking quality of wheat with coloured grain
Abstract:
V posledních letech stoupá zájem o pšenice s barevným zrnem, které obsahují ve srovnání s běžně pěstovanou pšenicí setou vyšší množství zdraví prospěšných látek. Těmi jsou především barviva z řad anthokyanů a karotenoidů. Můžeme se setkat např. s odrůdami s purpurovým perikarpem a modrým aleuronem, jejichž zabarvení je způsobeno anthokyany, nebo s odrůdami se žlutým endospermem, které se vyznačují …moreAbstract:
In recent years, there has been a growing interest in coloured wheats, which contain higher amounts of health-promoting substances compared to commonly grown varieties. These are above all anthocyanins and carotenoids. We can observe, for example, varieties with a purple pericarp and blue aleurone, whose coloration is caused by anthocyanins, or varieties with yellow endosperm caused by increased amounts …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 17. 5. 2023
- Supervisor: prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.
- Reader: Barbora Burešová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
BŘEŇOVÁ, Adéla. \textit{Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/s0971s/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv odrůdy čiroku zrnového na pekařskou jakost mouky a možnosti jejího využití
Lucie Volfová -
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv přídavku cvrččí mouky na vlastnosti těsta a jakost pekařských výrobků
Žaneta Ferusová -
Vliv přídavku mouky z hmyzu na vlastnosti těsta a jakost pekařských výrobků
Klára Mikulíková -
Vliv zmrazeného těsta na jakost a trvanlivost pekařských výrobků
Veronika Hliněnská -
Technologická a senzorická jakost zrna a pečiva z pšenice špaldy
Markéta KYPTOVÁ -
Využití reologického hodnocení těsta pro predikci jakosti pečiva
Helena Boučková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights