Faktory ovlivňující obsah jódu v mléce a mléčných výrobcích – Michaela Lukáčová
Michaela Lukáčová
Bachelor's thesis
Faktory ovlivňující obsah jódu v mléce a mléčných výrobcích
Factors affecting the iodine content of milk and dairy products
Abstract:
Mléko a mléčné výrobky jsou důležitými komponenty lidské stravy. Kromě bílkovin, tuku a sacharidů obsahují také vitaminy (A, D, E, K), minerální látky (vápník, draslík, fosfor) a stopové prvky (jod, železo, hořčík). Jod hraje důležitou roli v lidském organismu, jelikož je nezbytným stopovým prvkem pro štítnou žlázu. Ta jej hromadí z krve a využívá ho pro syntetizování hormonů štítné žlázy, a to trijodtyroninu …moreAbstract:
Milk and dairy products are important components of the human diet. In addition to proteins, fat and carbohydrates, they also contain vitamins (A, D, E, K), minerals (calcium, potassium, phosphorus) and trace elements (iodine, iron, magnesium). Iodine has an important role in the human body, as it is an essential trace element for the thyroid gland. The gland accumulates iodine from the blood and helps …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Veronika Legarová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
LUKÁČOVÁ, Michaela. \textit{Faktory ovlivňující obsah jódu v mléce a mléčných výrobcích}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/u5tmhk/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Specifics of internal and external trade in dairy products of the Russian Federation
Mikhail Goluzov -
Application of flax seed fiber in dairy products
Yana Troshchynska -
THE PROJECT OF VALUING VIET NAM DAIRY PRODUCTS JOINT STOCK CO. USING SELECTED VALUING MODELS
Ngan Ha Doan -
Jod ve stravě u české populace těhotných žen
Markéta Grulichová -
Monitoring obsahu jodu v kravském mléce
Michaela Lukáčová -
Obsah selenu a jodu ve vybraných potravinách
Martina Erbanová -
Obsah jodu v mléce z konvenčních a ekologických chovů
Michaela HOLÍKOVÁ -
Význam jodu ve výživě lidí a hospodářských zvířat
Martina Erbanová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights