Zdeňka Jakoubková
Bakalářská práce
\kur{Candida auris}
\kur{Candida auris}
Anotace:
Candida auris, zákeřná kvasinka, která způsobuje závažná onemocnění kandidózu, a je strašákem pro řadu nemocnic i pacientů. Byla diagnostikována poměrně nedávno i tak se za krátkou dobu rozšířila po celém světě. Její nebezpečí tkví v náročné a nákladné diagnostice a léčbě. Jedná se o velmi rezistentní kvasinku, která často postihne pacienta jako sekundární infekce.Abstract:
Candida auris is an insidious yeast that causes serious candidiasis diseases and is a nightmare for many hospitals and patients. It was diagnosed quite recently and spread all over the world in a short time. Its danger lies in demanding and expensive diagnosis and treatment. This is a very resistant yeast that often affects the patient as a secondary infection.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 4. 2024
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Marcela Pejchalová, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Jakoubková, Zdeňka. \kur{Candida auris}. Pardubice, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Speciální chemicko-biologické obory / Zdravotní laborant
Práce na příbuzné téma
-
Kvasinka Metschnikowia - Nový prístup ku kvaseniu
Daša Matejová -
Kvasinka Metschnikowia - nový přístup ke kvašení u červených vín
Martina Kuthanová -
Možnost rozlišování klinicky významných kvasinek pomocí Ramanovy spektroskopie
Miroslava Hrabovská -
Využití vybraných molekulárních metod k metabolické charakterizaci průmyslově významných kvasinek
Iveta Kostovová -
Řízená produkce lipidů a dalších lipidických látek pomocí vybraných druhů kvasinek a mikrořas.
Martin Szotkowski -
Studium produkce beta-glukanů a dalších polysacharidů pomocí kvasinek a mikrořas
Dana Byrtusová -
Polyfázová taxonomie technologicky významných kvasinek.
Jana Kopecká -
Charakterizace kvasinek podílejících se na kvašení hroznového moštu
Eva Vontrobová