Tereza Grančičová
Bakalářská práce
Biogenne amíny vo víne
Biogenní aminy ve víně
Anotace:
Tato práce se svým obsahem zaměřuje na biogenní aminy ve víně. V teoretické části jsou popsány biogenní aminy, jejich vznik, funkce biogenních aminů, struktura, faktory, které ovlivňují jejich tvorbu, ale také výskyt a podmínky pro tvorbu biogenních aminů v potravinách. Další část teorie je zaměřena na mikroorganismy, které produkují biogenní aminy a faktory zvyšující toxicitu biogenních aminů. Třetí …víceAbstract:
This thesis is focused on biogenic amines in wine. Theoretical part describes the biogenic amines, functions of biogenic amines, the structures, the factors that affect biogenic amines, but also the occurrence and conditions for biogenic amines in food. Another part of the theory is focused on microorganisms that produce biogenic amines and factors that increase the toxicity of biogenic amines. The …víceAbstract:
Táto práca sa svojim obsahom zameriava na biogénne amíny vo víne. V teoretickej časti sú opísané biogénne amíny, ich vznik, funkcie biogénnych amínov, štruktúra, faktory, ktoré ovplyvňujú ich tvorbu, ale aj výskyt a podmienky pre tvorbu biogénnych amínov v potravinách. Ďalšia časť teórie je zameraná na mikroorganizmy, ktoré produkujú biogénne amíny a faktory zvyšujúce toxicitu biogénnych amínov. Tretia …víceKlíčová slova
Biogenní aminy Histamine Dusikate latky Malolakticka fermentace Dekarboxylace Aminokyseliny
Jazyk práce: slovenština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 6. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Michal Kumšta, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendelova univerzita v Brně
Zahradnická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Zahradnické inženýrství / Vinohradnictví a vinařství
Práce na příbuzné téma
-
Využití kyseliny fumarové k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín
Jan Šťastný -
Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u červených vín
Pavlína Hanáková -
Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín
Michaela Hanzlíková -
Vliv doby inokulace na průběh malolaktické fermentace
Radim Hasil -
Vliv malolaktické fermentace na aromatický profil červeného vína.
Radek Veselý -
Vliv malolaktické fermentace na obsah antioxidantů v červeném víně
Lucie HUMPULOVÁ -
Vliv malolaktické fermentace na antioxidační aktivitu vína
Jana HANÁKOVÁ -
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Ivana Huňová