Bc. Aneta Martinková

Master's thesis

Mikrobiologické aspekty zeleniny a ovoce v nízkomikrobiální dietě

Microbiological aspects of vegetables and fruits in a low microbial diet
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá nízkomikrobiální dietou, která je podávána pacientům s neutropenií, aby se předešlo infekcím z potravin. Zakazována je především čerstvá zelenina a ovoce, které jsou však zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Teoretická část zahrnuje popis imunitního systému, nízkomikrobiální diety a látek obsažených v ovoci a zelenině. V praktické části diplomové …more
Abstract:
This diploma thesis deals with a low-microbial diet that is given to patients with neutropenia to prevent foodborne infections. Fresh vegetables and fruits, in particular, are often excluded despite them being a source of vitamins, minerals, fiber, and antioxidants. The theoretical part includes a description of the immune system, low-microbial diet, and substances contained in fruits and vegetables …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 5. 2021

Thesis defence

  • Date of defence: 4. 6. 2021
  • Supervisor: RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
  • Reader: doc. Ing. Martin Krsek, CSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta