Bc. Terezie Francová

Master's thesis

Změna potravinových (chuťových) preferencí během těhotenství

Change in food (taste) preferences during pregnancy
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá tematikou změny potravinových (chuťových) preferencí v těhotenství. Teoretická část nejprve uvádí faktory, které potravinové preference formují, následně se věnuje přímo vlivu těhotenství. Rozebírá změny chuti k jídlu, čichové a chuťové percepce i obliby jednotlivých chutí a uvádí možné mechanismy těchto změn. Nakonec se zaměřuje na změny samotných potravinových preferencí …more
Abstract:
This diploma thesis is interested in changes in food (taste) preferences during pregnancy. The theoretical part first describes the factors that form food preferences, then links them directly to the influence of pregnancy. It discusses changes in appetite, smell and taste perception, and the likes of tastes, and states the possible mechanism of these changes. Finally, it focuses on changes in food …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2018

Thesis defence

  • Date of defence: 11. 6. 2018
  • Supervisor: prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
  • Reader: Mgr. Martin Forejt, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta

Masaryk University

Faculty of Medicine

Master programme / field:
Specializations in Health Science / Nutrition therapist for child nutrition and Nutrition therapist for adult nutrition