Ing. Irena Machačová

Master's thesis

Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí

Resistance of arcobacters to higher osmotic pressure in environment
Abstract:
Cílem této diplomové práce bylo stanovit růst a přežívání bakterie Arcobacter butzleri v prostředí s vyšším osmotickým tlakem při 30°C a zjistit, které organické látky mohou způsobit rezistenci A. butzleri k vyššímu osmotickému tlaku. Byl zkoumán vliv přídavku směsi organických kyselin (jablečná, jantarová, fumarová a mléčná), cukrů (sacharóza, trehalóza), aminokyselin (alanin, prolin, glutamin, kyselina …more
Abstract:
The aim of this thesis was to determine the growth and survival of Arcobacter butzleri in environment with high osmotic pressure at 30° C and find which organic substances may cause resistance to higher osmotic pressure. The effect of the addition of a mixture of organic acids (malic, succinic, fumaric and lactic), sugars (sucrose, trehalose), amino acids (alanine, proline, glutamine, glutamic acid …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2010

Thesis defence

  • Date of defence: 31. 5. 2010
  • Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Machačová, Irena. Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí. Pardubice, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

University of Pardubice

Faculty of Chemical Technology

Master programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs