Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u červených vín – Bc. Pavlína Hanáková
Bc. Pavlína Hanáková
Diplomová práce
Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u červených vín
The use of hydroxycinnamic acids to inhibit of malolactic fermentation in red wines
Anotace:
Tato diplomová práce pojednává o využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u červených vín. Teoretická část je hlavně zaměřena na hydroxyskořicové kyseliny, a to konkrétně na kávovou, ferulovou a kumarovou, a také na kyselinu jantarovou a použité bakterie mléčného kvašení. Experimentální část je zaměřena na tvorbu růstových křivek a diskové difúzní metody pro každou bakterii …víceAbstract:
This thesis deals with the use of hydroxycinnamic acids to inhibit of malolactic fermentation in red wines. The theoretical part is mainly focused on hydroxycinnamic acids, namely caffeic, ferulic and coumaric acids, as well as succinic acid and the lactic acid bacteria. The experimental part is focused on the creation of growth lines and disk diffusion methods for each bacteria (Oenococcus oeni, Lactobacillus …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 4. 6. 2024
- Vedoucí: Ing. Božena Průšová, Ph.D.
- Oponent: Jiří Těthal, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendelova univerzita v Brně
Zahradnická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Zahradnické inženýrství / Vinohradnictví a vinařství
Práce na příbuzné téma
-
Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín
Michaela Hanzlíková -
Využití kyseliny fumarové k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín
Jan Šťastný -
Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín
Michaela Hanzlíková -
Metabolismus kyseliny ferulové v in vitro modelu tlustého střeva
Hana Bařtipánová -
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková