Roman Čamaj

Bachelor's thesis

ANALYTICKÉ METÓDY PRE STANOVENIE BIOGÉNNYCH AMÍNOV VO VÍNE

Analytické metody pro stanovení biogenních aminů ve víně
Abstract:
Biogenní aminy (BA) jsou organické sloučeniny, které mohou být přítomny v potravinách a nápojích a souvisejí s některými zdravotními problémy. Tato práce se zaměřuje na analýzu biogenních aminů (BA) ve víně pomocí analytických metod. Cílem této práce bylo vyhodnotit nejefektivnější analytické metody pro stanovení BA ve víně. Byly použity různé techniky, jako například vysoce účinná kapalná chromatografie …more
Abstract:
Biogenic amines (BAs) are organic compounds that can be present in food and beverages and are associated with some health problems. This work focuses on the analysis of (BA) in wine using analytical methods. The aim of this work was to evaluate the most effective analytical methods for determining BA in wine. Various techniques have been used, such as high-performance liquid chromatography (HPLC), …more
Abstract:
Biogenné amíny (BA) sú organické zlúčeniny, ktoré môžu byť prítomné v potravinách a nápojoch a súvisia s niektorými zdravotnými problémami. Táto práca sa zameriava na analýzu biogénnych aminov (BA) vo víne pomocou analytických metód. Cieľom tejto práce bolo vyhodnotiť najefektívnejšie analytické metódy pre stanovenie BA vo víne. Boli použité rôzne techniky, ako napríklad vysokoúčinná kvapalná chromatografia …more
 
 
Language used: Slovak
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2024

Thesis defence

  • Date of defence: 10. 6. 2024
  • Supervisor: doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D.
  • Reader: Petr Šnurkovič, Ph.D. DiS.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of Horticulture

Bachelor programme / specializace:
Horticulture engineering / Viticulture and Viniculture