Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou – Iva Březinová
Iva Březinová
Bakalářská práce
Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou
The Inhibitory Effect of Protective Cultures on Decarboxylase-positive Enterococcus
Anotace:
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus, které mají schopnost vytvářet biogenní aminy. Vysoké koncentrace těchto látek v potravinách působí nepříznivě na zdraví konzumentů. Bylo zjištěno, že největší inhibiční efekt vykazují Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis a některé kmeny Lactococcus lactis ssp. lactis. Tyto …víceAbstract:
The aim of this study was to investigate inhibitory effect of protective cultures on decarboxylase-positive enterococci. Hight concentration of biogenic amines in food can affect consumer's health. The highest inhibitory effect has observed in Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis and some strains of Lactococcus lactis ssp. lactis. These protective cultures mostly inhibited Enterococcus …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 5. 2015
Zveřejnit od: 4. 5. 2015
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
BŘEZINOVÁ, Iva. \textit{Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou}. Online. Bakalářská práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2015. Dostupné z: https://theses.cz/id/0a0g5v/.
Jak správně citovat práci
Březinová, Iva. Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou. Zlín, 2015. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 4.5.2015
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 4. 5. 2015 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie a technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Využití rodu Lactobacillus v potravinářství
Sabina Kuncová -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných bakterií rodů Enterococcus a Staphylococcus
Pavel PLEVA -
Antimikrobní působení esenciálních olejů na bakterie produkující biogenní aminy
Viera Nováková -
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Ivana Huňová -
Biogenní aminy ve fermentovaných mléčných výrobcích
Kristýna Bubelová -
Činitelé ovlivňující dekarboxylázovou aktivitu Enterococcus faecium
Veronika Mandová -
Probiotický potenciál bakterií produkujících bakteriociny
Matěj Hrala