Kristina Hartmanová

Bachelor's thesis

Campylobacter a Salmonella jako původci alimentárních onemocnění

Campylobacter and Salmonella as causative agents of alimentary diseases
Abstract:
Nejčastěji se vyskytujícími onemocněními přenášenými vodou a potravinami v České republice jsou dlouhodobě salmonelózy a kampylobakteriózy. Kromě běžných příznaků onemocnění, jako je horečka a průjem, mohou způsobit i život ohrožující infekce. Na základě literární rešerše byl proveden popis bakterií rodu Salmonella a Campylobacter z hlediska jejich taxonomie, požadavků na prostředí, výskytu a možných …more
Abstract:
Salmonellosis and campylobacteriosis have long been the most frequently occurring water- and food-borne diseases in the Czech Republic. In addition to the common symptoms of illness, such as fever and diarrhea, they can cause life-threatening infections. Based on a literature search, a description of bacteria of the genus Salmonella and Campylobacter in terms of their taxonomy, environmental requirements …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2023

Thesis defence

  • Date of defence: 5. 6. 2023
  • Supervisor: doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.
  • Reader: Alena Saláková, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta