Bc. Martin Slovák

Master's thesis

Možnosti uplatnění probiotických kultur při výrobě piva

Possibilities of using probiotic cultures in beer production
Abstract:
V této diplomové práci bylo pojednáno o potenciálu probiotických kultur ve vztahu k lidskému zdraví a jejich výskytu ve fermentovaných potravinách včetně piva a byly popsány limitující faktory pro výrobu probiotického piva. Blíže byly specifikovány ně-které bakterie mléčného kvašení rodu Lactobacillus a Streptococcus a také bakterie rodu Bifidobacterium a kvasinka Saccharomyces boulardii, které byly …more
Abstract:
This diploma thesis deals with potential of probiotic cultures in relation to human health and occurrence of these cultures in fermented foods, including beer, was discussed. Also limiting factors for the production of probiotic beer were described. Some lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus and Streptococcus were specified, as well as bacteria of the genus Bifidobacterium and the yeast Saccharomyces …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 4. 5. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 31. 5. 2022
  • Supervisor: doc. Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.
  • Reader: Josef Gattermayer, Ing., externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta