Analýza porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie – Bc. Helena Láníková
Bc. Helena Láníková
Diplomová práce
Analýza porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie
Analysis of porphyrin food colorants using liquid chromatography
Anotace:
Diplomová práce je věnována analýze porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Cílem této práce bylo stanovení vybraných látek a určení jejich retenčních charakteristik v sodné soli měďnatého komplexu chlorofylinu. Dále byla pomocí spojení HPLC/MS identifikována a navržena struktura vybraných látek v analyzovaných vzorcích potravin obsahujících …víceAbstract:
The diploma thesis is devoted to the analysis of porphyrin food colorants using liquid chromatography and mass spectrometry. The aim of this thesis was the determination of selected compounds and evaluation of their retention characteristics in chlorophyllin sodium copper salt. Further, using a combination of HPLC/MS were proposed the structures of selected compounds in the analyzed foods samples containing …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 5. 2017
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 5. 6. 2017
- Vedoucí: doc. Ing. Petr Česla, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Láníková, Helena. Analýza porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Pardubice, 2017. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě
Barbora Kvášová -
Separace porfyrinových potravinářských barviv kapalinovou chromatografií
Karin Sokolová -
Analýza syntetických potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie
Jana Petruchová -
Stanovení potravinářských barviv spektrofotometricky a metodou HPLC
Monika Ondroušková -
Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím \nl{}metody disperzivní kapalinové mikroextrakce
Lucie Špačková -
Vývoj metod analýzy fenolických látek v rostlinných produktech pomocí kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Michal Kašpar -
Fusariové mykotoxiny v cereáliích a matriční efekty spojené s jejich stanovením s využitím kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Barbora Prokopová -
Srovnání laboratorních vyšetřovacích metod vysokoúčinné kapalinové chromatografie a kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro stanovení cytostatik při léčbě pacientů s myeloidní leukémií
Naďa Valošková