Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects – Mgr. Jiří Plesník, Ph.D.
Mgr. Jiří Plesník, Ph.D.
Doctoral thesis
Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects
Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects
Abstract:
Obezita je ve 21. století jedním z nejdůležitějších problémů veřejného zdraví. Mnoho genetických a enviromentálních faktorů přispívá k rozvoji této choroby. Jedním z rozhodujících činitelů je také denní kalorický příjem. Bylo prokázáno, že nadměrný příjem tuků v potravě je kritickým faktorem pro rozvoj obezity. Několik studií v posledních letech ukázalo, že perorální vnímání tuků hraje důležitou roli …moreAbstract:
Obesity has become one of most important public health issue in this century. A number of genetic and environmental factors contribute to development of this pathology. Daily dietary intake is also one of the crucial factors. Excessive dietary fat intake has been shown to be critical in the development of obesity. In the last two decades, several studies have shown that oral fat sensing plays an important …more
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 10. 2017
Identifier:
https://is.muni.cz/th/t04iu/
Thesis defence
- Date of defence: 8. 12. 2017
- Supervisor: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
- Reader: Assoz.-Prof. Priv.-Doz. Dr.med. Nandu Goswami, PhD., prof. MUDr. Jaroslav Pokorný, DrSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PLESNÍK, Jiří. \textit{Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Brno: Masaryk University, Faculty of Science. 2017. Available from: https://theses.cz/id/1bzcd2/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceDoctoral programme / field:
Biochemistry (4-years) / Biochemistry