Anthokyany pšenic s barevným zrnem – Ing. Marie Eliášová
Ing. Marie Eliášová
Disertační práce
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Anthocyanins of coloured-grain wheat
Anotace:
Anthokyany jsou rostlinná barviva a přirozené antioxidanty, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví a uplatňují se v prevenci některých civilizačních chorob. Anthokyany jsou přirozenou složkou potravin a jejich dostatečný příjem ve stravě představuje významný nutriční a zdravotní benefit. Vedle běžných zdrojů anthokyanů ve stravě (ovoce a zelenina) jsou anthokyany ve významných množstvích obsaženy …víceAnotace:
í obilovin pro lidskou konzumaci, měly na obsah anthokyanů vesměs negativní vliv, ovšem i poté byly obsahy anthokyanů v hotových výrobcích stále významné. Vyšší potenciál mají v tomto ohledu genotypy s přirozeně vysokým obsahem anthokyanů, u nichž lze i po skladování a zpracování garantovat dostatečně vysoký obsah těchto nutričně významných látek. Genotypy pšenic s barevným zrnem tak jednoznačně prokázaly …víceAbstract:
Anthocyanins are plant pigments and natural antioxidants that have positive effects on human health and are used in the prevention of some diseases of civilization. Anthocyanins are a natural component of food and their adequate intake in the diet have a significant nutritional and health benefit. Besides to common dietary sources of anthocyanins (fruits and vegetables), significant amounts of anthocyanins …víceAbstract:
t of anthocyanins can be guaranteed even after storage and processing. The genotypes of coloured-grain wheat have thus demonstrated a high potential for commercial production of foodstuff with added nutritional value.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 2. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.
- Oponent: Petr Martinek, externi, Janette Musilová, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůDoktorský studijní program / obor:
Zemědělská specializace / Zemědělská chemie
Práce na příbuzné téma
-
Hodnocení stability anthokyanů
Adam Tobolka -
Vliv cukrů na stabilitu anthokyanů
Ondřej Rubáš -
Polyfenoly a antioxidanty u povijnice batátové (Ipomoea batatas)
Terezie Husarová -
Derivatizace vybraných tříd lipidů a jejich identifikace pomocí\nl{} RP-UHPLC/MS/MS metody v lidské plazmě
Yasmin Kadyrbekova -
Vývoj UHPLC-MS/MS metody pro stanovení neurosteroidů v lidském krevním séru a mozkomíšním moku
Klára BAMBULOVÁ -
Identifikace metabolitů anthelmintik s využitím UHPLC/MS/MS
Ján Kozic -
Analýza glycerolipidů pomocí UHPLC/MS
Tomáš Seneta -
Metabolomická analýza lidské plazmy pomocí bioinertního UHPLC systému spojeného s hmotnostní spektrometrií
Alena Langová
Název
Vložil
Vloženo
Práva
Theses 2fvs37 2fvs37/2
26. 2. 2021