Bc. Marie SOJKOVÁ

Master's thesis

Návrh jídelníčku pro pacienty s diabetes mellitus II.typu

Meal Plan Suggestion for Patients with Diabetes Mellitus, type II.
Abstract:
Tato diplomová práce zpracovává údaje o diabetu mellitu II. typu se zaměřením na speci-fické nutriční potřeby pacientů s tímto onemocněním. Zabývá se charakteristikou onemoc-nění, typy diabetu, příčinami vzniku, způsoby léčby a samostatným popisem slinivky břišní. Dále práce obsahuje nutriční doporučení pro pacienty a srovnávání jídelníčků samotných pacientů se vzorovým jídelníčkem.
Abstract:
The subject of this thesis is diabetes mellitus II. type, especially specific nutritional needs of patients suffering from this disease. It deals with diabetes, types of this disease, causa-tion of inception, means of treatment, and description of pancreas. The thesis than includes recommendations concerning nutrition and compares meal plans of patients with exemplary meal plan.
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 8. 2011
Identifier: 21590

Thesis defence

  • Date of defence: 29. 8. 2011
  • Supervisor: Ing. Petra Vojtíšková

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

SOJKOVÁ, Marie. Návrh jídelníčku pro pacienty s diabetes mellitus II.typu. Kroměříž, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 19. 08. 2011

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Chemistry and food technologies / Technology, hygiene and economics of food production