Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas – Bc. Iveta Polednová
Bc. Iveta Polednová
Diplomová práce
Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas
Development of a database of NIR spectra for different meat species
Anotace:
Základem této práce byla analýza vybraných druhů mas a stanovení jejich vybraných parametrů, jmenovitě obsahu bílkovin, obsahu sušiny, obsahu tuku, pH a barvy, s následnou tvorbou databáze NIR spekter s cílem určit potenciální praktické využití této metody při stanovování výše zmíněných parametrů a zda lze vytvořit kalibrační modely pro jednotlivé druhy mas na základě jejich barevnosti. V teoretické …víceAbstract:
This thesis focuses on the analysis of selected types of meat and the determination of given parameters, namely protein content, dry matter content, fat content, pH and color with the subsequent creation of a database of NIR spectra with the aim of determining the potential practical use of this method in determining the aforementioned parameters and whether it is possible to create calibration models …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Polednová, Iveta. Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas. Zlín, 2024. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Technologie potravin / -
Práce na příbuzné téma
-
Porovnání technologií kompostování biologicky rozložitelných odpadů z hlediska zralosti kompostu metodou blízké infračervené spektroskopie
Olga Křížová -
Stanovení vybraných farmaceuticky aktivních látek metodou infračervené spektroskopie
Jiří KAREŠ -
Hodnocení změn při dozrávání a skladování ovoce s využitím metod NIR spektroskopie
Petr Šnurkovič -
Využití NIR spektroskopie k hodnocení základních látkových složek potravin
Adam Ovesný -
Využití separačních metod a NIR spektroskopie ke stanovení kvality řepky olejné
Lenka ENDLOVÁ -
Analýza pentoxifylinu a verapamil hydrochloridu v pevných lékových formách pomocí FTIR spektroskopie
Klára Horníková -
Využití spektroskopie v blízké infračervené oblasti ke sledování skladby mastných kyselin v řepce olejné
Tereza KŘESINOVÁ -
Statistické modely pro hodnocení ekologického stavu stojatých vod pomocí fytobentosu
Lucie Panáčková