Markéta Došková
Bachelor's thesis
Fytoestrogeny v potravinářství
Phytoestrogens in food
Abstract:
Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou přirozeně obsaženy v rostlinných materiálech. Tvoří je skupina převážně polyfenolických látek, které se vyznačují strukturní podobností s ženským hormonem 17-beta-estradiolem. Rostliny fytoestrogeny produkují jako své sekundární metabolity, především v důsledku reakce na různé stresové faktory. Látky s estrogenním účinkem obsažené v potravinách …moreAbstract:
Phytoestroegens are biologically active compounds naturally occuring in plant materials. This group consists mainly of polyphenols characterized by structural similarities with female hormone 17-beta-estradiol. Plants produce phytoestrogens as their secundary metabolities, primarily due to the reaction as a response to various stress. Agents with estrogen effect contained in foodstuffs bring very positive …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2015
Thesis defence
- Supervisor: MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgronomyBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights