Lukáš Navrátil
Bachelor's thesis
Technologie výroby plísňových sýrů
The Production Technology of Mold Cheeses
Abstract:
Tato bakalářská práce je zaměřena na technologii výroby plísňových sýrů, a to jak sýry s plísní uvnitř hmoty, tak sýry s plísní na povrchu. Jsou zde popsány suroviny potřebné k výrobě plísňových sýrů, konkrétně mléko včetně základních poznatků o jeho složení, dále mlékařské a plísňové kultury, syřidla a přídatné látky napomáhající úspěšné výrobě sýrů. Následně je v práci popsáno rozdělení plísňových …moreAbstract:
This bachelor's thesis is focused on the production technology of mold cheeses, both cheeses with mold inside the matter (so-called blue cheeses) and cheeses with mold on the surface (so-called soft-ripened cheeses). It describes the raw materials needed for the production of mold cheeses, namely milk, including basic knowledge about its composition, as well as dairy and mold cultures, rennet and additives …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 3. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Alena Saláková, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Analýza marketingového mixu produktu Nowaco Předsmažený obalovaný sýr
Jan Valečka -
Tavený sýr jako funkční potravina
Jakub Přikryl -
Atraktivní nezrající sýr - projekt pro školní poloprovoz
Lucie Slančíková -
Sýr jako dárkový předmět
Pavel NOVÁK -
Vliv směsi bílého sýra a sýra holandského typu na vlastnosti tavených sýrových omáček
Iveta Daňková