Porovnání analytických metod stanovení obsahu hořkých kyselin ve chmelu (Humulus lupulus; Cannabaceae) – Václav Žatecký
Václav Žatecký
Bachelor's thesis
Porovnání analytických metod stanovení obsahu hořkých kyselin ve chmelu (Humulus lupulus; Cannabaceae)
Comparison of analytical techniques in determination of bitter acids in hop (Humulus lupulus; Cannabaceae)
Abstract:
Chmel je od nepaměti považován za významnou plodinu, zejména využívanou v potravinářství (při výrobě piva). Tato rostlina je zdrojem mnoha biologicky a senzoricky aktivních látek. Mezi významné obsahové látky, jenž jsou zodpovědné za typickou hořkou chuť chmele, partří alfa- a beta-hořké kyseliny. Dodnes bylo popsáno relatvině mnoho metodických přístupů pro měření obsahu hořkých kyselin ve chmelu. …moreAbstract:
Hops is considered to be a significant crop, especially used in the food industry (beer production) . This plant is the source of many biologically and sensitively active substances. Among the important substances that are responsible for the typical bitter taste of hops, the portions of alpha and beta-bitter acids. To date, a lot of methodological approaches have been described to measure the content …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
- Reader: Markéta Houdková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŽATECKÝ, Václav. \textit{Porovnání analytických metod stanovení obsahu hořkých kyselin ve chmelu (Humulus lupulus; Cannabaceae)}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Available from: https://theses.cz/id/cu73ho/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Kapalinová chromatografie v analýze N-monosubstituovaných derivátů piperazinu
Miloš Macinský -
Srovnání laboratorních vyšetřovacích metod vysokoúčinné kapalinové chromatografie a kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro stanovení cytostatik při léčbě pacientů s myeloidní leukémií
Naďa Valošková -
Separace krátkých oligonukleotidů ve vybraných módech vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Jan Fiala -
Stabilizace iso-α-hořkých kyselin katalytickou hydrogenací
David Maxa -
Porovnání analytických metod pro stanovení hořkých kyselin v chmelových produktech
Petr Kolář -
Porovnání obsahu hořkých kyselin v chmelových peletách v závislosti na odrůdě chmele
Karolína Ertlová -
Isomerace hořkých chmelových kyselin v pivu
Přemysl Chmelař -
Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím extrakce na míchací tyčince
Martina Joklíková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights