Porovnání analytických metod stanovení obsahu hořkých kyselin ve chmelu (Humulus lupulus; Cannabaceae) – Václav Žatecký
Václav Žatecký
Bakalářská práce
Porovnání analytických metod stanovení obsahu hořkých kyselin ve chmelu (Humulus lupulus; Cannabaceae)
Comparison of analytical techniques in determination of bitter acids in hop (Humulus lupulus; Cannabaceae)
Anotace:
Chmel je od nepaměti považován za významnou plodinu, zejména využívanou v potravinářství (při výrobě piva). Tato rostlina je zdrojem mnoha biologicky a senzoricky aktivních látek. Mezi významné obsahové látky, jenž jsou zodpovědné za typickou hořkou chuť chmele, partří alfa- a beta-hořké kyseliny. Dodnes bylo popsáno relatvině mnoho metodických přístupů pro měření obsahu hořkých kyselin ve chmelu. …víceAbstract:
Hops is considered to be a significant crop, especially used in the food industry (beer production) . This plant is the source of many biologically and sensitively active substances. Among the important substances that are responsible for the typical bitter taste of hops, the portions of alpha and beta-bitter acids. To date, a lot of methodological approaches have been described to measure the content …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 4. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
- Oponent: Markéta Houdková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŽATECKÝ, Václav. \textit{Porovnání analytických metod stanovení obsahu hořkých kyselin ve chmelu (Humulus lupulus; Cannabaceae)}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2019. Dostupné z: https://theses.cz/id/cu73ho/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Kapalinová chromatografie v analýze N-monosubstituovaných derivátů piperazinu
Miloš Macinský -
Srovnání laboratorních vyšetřovacích metod vysokoúčinné kapalinové chromatografie a kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro stanovení cytostatik při léčbě pacientů s myeloidní leukémií
Naďa Valošková -
Separace krátkých oligonukleotidů ve vybraných módech vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Jan Fiala -
Stabilizace iso-α-hořkých kyselin katalytickou hydrogenací
David Maxa -
Porovnání analytických metod pro stanovení hořkých kyselin v chmelových produktech
Petr Kolář -
Isomerace hořkých chmelových kyselin v pivu
Přemysl Chmelař -
Porovnání obsahu hořkých kyselin v chmelových peletách v závislosti na odrůdě chmele
Karolína Ertlová -
Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím extrakce na míchací tyčince
Martina Joklíková
Název
Vložil
Vloženo
Práva