Bc. Debora Plánková

Master's thesis

Fortifikace pizza těst jedlým hmyzem

Fortification of pizza dough by edible insects
Abstract:
Diplomová práce je zaměřena na fortifikaci pizza těsta jedlým hmyzem, konkrétně moučkou z larev potemníka moučného (Tenebrio molitor). Larvy potemníka moučného obsahují bílkovin až 76 % v sušině, vykazují dobré aminokyselinové složení. Potemník moučný může být také cenným zdrojem vitaminů - A, D, E, K, C a minerálních látek, především zinku, hořčíku, mědi, fosforu či draslíku. Práce sleduje především …more
Abstract:
The diploma thesis is focused on the fortification of pizza dough by edible insects, secifi-cally flour from the larvae of mealworm (Tenebrio molitor). Mealworm flour larvae con-tains up to 76 % protein in dry matter, they have a good amino acid composition. The thesis mainly monitors changes in the content of nitrogenous substances, amino acids and selected minerals due to the addition of 5% and 10 …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 5. 2021

Thesis defence

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Plánková, Debora. Fortifikace pizza těst jedlým hmyzem. Zlín, 2021. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe