Petra Marášková

Bachelor's thesis

Bezlepkové potraviny jako součást alternativních směrů výživy

Gluten-free foods as a part of alternative diets
Abstract:
Cílem bakalářské práce bylo seznámit se s využitím bezlepkových potravin v alternativních dietách a zhodnotit zdravotní benefity a rizika plynoucí z této formy stravování. První část práce pojednává o základních pojmech jako je lepek jeho složení, vlastnosti jeho detekce v potravinách. Dále charakterizuje rozdíly mezi atopickou alergií a potravinářskou intolerancí lepku. Dále se práce zaměřuje na platnou …more
Abstract:
The aim of work was to learn about the use of gluten-free foods in alternative diets and to evaluate health benefits and risks resulting from this form of nutrition. The first part explains basic terms such as gluten, its composition, properties and detection in food. Furthermore, the work focuses on the differences between atopic allergy and food intolerance to gluten. The thesis focuses on the legislation …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 4. 5. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Radka Langová, Ph.D.
  • Reader: Lenka Machálková, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Bachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology