Escherichia coli v potravinách rostlinného původu – Naděžda Knoflíčková
Naděžda Knoflíčková
Bakalářská práce
Escherichia coli v potravinách rostlinného původu
Escherichia coli in Plant Foodstuffs
Anotace:
Tato bakalářská práce pojednává o bakterii Escherichia coli, která byla izolována z potravin rostlinného původu. U 16 kmenů izolovaných ze zeleniny zakoupených v obchodní síti byla zkoumána jejich antibiotická rezistence pomocí diskové difúzní metody, produkce bakteriocinů pomocí vpichového testu a byla zjišťována přítomnost faktorů virulence metodou PCR. Bylo zjištěno, že žádný izolovaný kmen není …víceAbstract:
This bachelor thesis deals with the bacterium Escherichia coli, which was isolated from food of plant origin. In 16 strains isolated from vegetables, which were obtained in the supermarkets, their antibiotic resistence was investigated using a disk diffusion method, bacteriocin production by means of virulent factors by PCR was investigated. It has been found that no isolated strains is a bacteriocin …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 5. 2018
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Knoflíčková, Naděžda. Escherichia coli v potravinách rostlinného původu. Zlín, 2018. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie a řízení v gastronomii
Práce na příbuzné téma
-
Zhodnocení účinnosti eliminace genů antibiotické rezistence při čištění odpadních vod na ČOV
Peter Kuchta -
Mechanismy vzniku rezistence u bakterií rodu Enterococcus
Michaela Růžičková -
Faktory ovlivňující informovanost veřejnosti o antibiotikách
Barbora TUNKOVÁ -
Bakteriocinogenie u patogenních a komensálních kmenů Escherichia coli
Lenka Micenková -
Dopad antimikrobiálních látek na rezistenci a virulenci bakterie Escherichia coli
Martin Řiháček -
Klasifikace a typizace izolátů Escherichia coli z živočišných zdrojů
Gabriela Suková -
Faktory virulence bakterie Escherichia coli izolovaných z potravin
Ludmila Zimková -
Virulenční faktory Escherichia coli
Iva Jaborníková