Bc. Věra Kotrsová

Bachelor's thesis

Průmyslové využití mléčných bakterií

Lactic bacteria in industry
Abstract:
Bakterie mléčného kvašení se vyskytují téměř všude. Již v dávné historii byly využívány pro výrobu fermentovaných potravin. Lidé věděli, že fermentované potraviny mají delší trvanlivost a jsou méně náchylné ke kažení. V dnešní době jsou fermentační, fyziologické a biochemické procesy způsobené bakteriemi hluboce prostudovány. Mléčné bakterie již nejsou předmětem pouze potravinářství. Ve velké míře …more
Abstract:
Lactic acid bacteria are present almost everywhere. In the distant past they were used for production of the fermented food. People knew that fermented foods have a longer shelf life and are less prone to spoilage. Nowadays fermentation, physiological and biochemical processes caused by bacteria are deeply studied. Lactic acid bacteria are not important only in food industry. They are extensively applied …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2016

Thesis defence

  • Date of defence: 9. 6. 2016
  • Supervisor: doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta