Bc. Tereza Jirková

Master's thesis

Vliv různých způsobů zpracování chilli paprik na změny obsahových látek

Influence of different ways of processing chili peppers on changes in ingredients
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývala změnami obsahu kapsaicinu a vitaminu C při odlišném zpracování chilli paprik (čerstvé, sušení, lyofilizace, sterilace, fermentace). Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie byl hodnocen obsah kapsaicinu a vitaminu C vyextrahovaných z 5 různých odrůd chilli paprik (Aji lemon drop, Cayenne yellow, Jalapeno, Habanero chocolate a Jolokia red). Každá odrůda byla připravena …more
Abstract:
This diploma thesis dealt with changes in the content of capsaicin and vitamin C during different processing of chili peppers (fresh, drying, lyophilization, sterilization, fermentation). The content of capsaicin and vitamin C extracted from 5 different varieties of chili peppers (Aji lemon drop, Cayenne yellow, Jalapeno, Habanero chocolate and Jolokia red) was evaluated by high performance liquid …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 6. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Tomáš Kopta, Ph.D.
  • Reader: Lukáš Veverka, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta