Vliv různých způsobů zpracování chilli paprik na změny obsahových látek – Bc. Tereza Jirková
Bc. Tereza Jirková
Master's thesis
Vliv různých způsobů zpracování chilli paprik na změny obsahových látek
Influence of different ways of processing chili peppers on changes in ingredients
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývala změnami obsahu kapsaicinu a vitaminu C při odlišném zpracování chilli paprik (čerstvé, sušení, lyofilizace, sterilace, fermentace). Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie byl hodnocen obsah kapsaicinu a vitaminu C vyextrahovaných z 5 různých odrůd chilli paprik (Aji lemon drop, Cayenne yellow, Jalapeno, Habanero chocolate a Jolokia red). Každá odrůda byla připravena …moreAbstract:
This diploma thesis dealt with changes in the content of capsaicin and vitamin C during different processing of chili peppers (fresh, drying, lyophilization, sterilization, fermentation). The content of capsaicin and vitamin C extracted from 5 different varieties of chili peppers (Aji lemon drop, Cayenne yellow, Jalapeno, Habanero chocolate and Jolokia red) was evaluated by high performance liquid …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 6. 2020
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Tomáš Kopta, Ph.D.
- Reader: Lukáš Veverka, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
JIRKOVÁ, Tereza. \textit{Vliv různých způsobů zpracování chilli paprik na změny obsahových látek}. Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of Horticulture. 2020. Available from: https://theses.cz/id/kjva2a/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureMaster programme / field / specializace:
Horticultural Engineering / Management of Horticulture Technology / Quality of plant food sources
Theses on a related topic
-
Isolation, Identification and Qantification of Cytokinin Nucleotides by High Performance Liquid Chromatography and Capillary Electrophoresis
Tibor BÉRES -
Analýza polycyklických aromatických uhlovodíků ve vzorcích pražené kávy pomocí HPLC s fluorescenční detekcí
Pavol Ďurč -
Analýza hemicelulóz vybraných listnatých dřevin pomocí metody kapalinové chromatografie (HPLC)
Monika Nováková -
Srovnání laboratorních vyšetřovacích metod vysokoúčinné kapalinové chromatografie a kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro stanovení cytostatik při léčbě pacientů s myeloidní leukémií
Naďa Valošková -
Stanovení inositolu v léčivých přípravcích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC)
Michaela Rážová -
Analytická chromatografie cukrů
Ladislav Klouček -
Stanovení potravinářských barviv spektrofotometricky a metodou HPLC
Monika Ondroušková -
HPLC metoda pro terapeutické monitorování antipsychotik
Lenka Jindřichová