Vliv nesaccharomycetních kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně – Bc. Jakub Janota
Bc. Jakub Janota
Diplomová práce
Vliv nesaccharomycetních kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně
Vliv nesaccharomycetních kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně
Anotace:
V této práci byl zkoumán vliv nesacharomycetových kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich dělení, funkce a toxicita vybraných biogenních aminů. Byly popsány biogenní aminy v potravinách a také ve víně a parametry, které ovlivňují jejich tvorbu. Popsány byly také bakterie mléčného kvašení a kvasinky. Teoretickou část uzavírá popis nesacharomycetních …víceAbstract:
In this thesis the influence of non-saccharomycetous yeasts on the biogenic amine content of wine was investigated. In the theoretical part, the biogenic amines, their subdivision, functions and toxicity of selected biogenic amines are characterized. The biogenic amines in food, also in wine and the parameters that influence their formation were described. Lactic acid bacteria and yeasts were also …víceAbstract:
V tejto diplomovej práci sa skúmal vplyv nesaccharomycetných kvasiniek na obsah biogénnych aminov vo víne. V teoretickej časti sú charakterizované biogénne amíny, ich delenie, funkcie a toxicita vybraných biogénnych amínov. Ako ďalšie sa popisovali biogénne amíny v potravinách, taktiež vo víne a parametre ktoré ovplyvňujú ich tvorbu. Popisovali sa aj baktérie mliečneho kvasenia a kvasinky. V závere …víceKlíčová slova
biogenní amíny nesaccharomycetní kvasinky víno Saccharomyces cerevisiae fermentace malolaktická fermentáce
Jazyk práce: slovenština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 5. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 5. 6. 2023
- Vedoucí: Ing. Božena Průšová, Ph.D.
- Oponent: Pavel Híc, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendelova univerzita v Brně
Zahradnická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Zahradnické inženýrství / Vinohradnictví a vinařství
Práce na příbuzné téma
-
Biogenní aminy a jejich význam v potravinách
Michaela Vlčková -
Biogenní aminy ve víně
Liana Leshchuk -
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Ivana Huňová -
Biogenní aminy
Magda Janoušková -
Biogenní aminy v pivu
Dagmar Čiháková -
Biogenní aminy ve fermentovaných mléčných výrobcích
Kristýna Bubelová -
Biogenní aminy ve vybraných skupinách přírodních sýrů
Radka Flasarová -
Biogenní aminy v silážích
Nela Jandeková