Silvie Kielarová
Bakalářská práce
Azobarviva v potravinách
Azo dyes in food
Anotace:
Tato bakalářská práce je věnována potravinářským azobarvivům. Teoretická část je zaměřena na jejich chemické a fyzikální vlastnosti, využití v potravinářském průmyslu a rizika spojená s jejich konzumací. Dále jsou zde popsány metody jejich analýzy v potravinách. V praktické časti byl spektrofotometricky stanoven obsah azobarviv v několika nealkoholických nápojích.Abstract:
This thesis deals with azo food dyes. The teoretical part is mainly about chemical and physical properties of azo dyes, their use in food industry and risks of their consumption. On top of that, there are described methods of analysis of azo food dyes in food. In the practical part the content of azo dyes was determined in several non-alcoholic beverages using spectrophotometry.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 26. 6. 2019
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Kielarová, Silvie. Azobarviva v potravinách. Pardubice, 2019. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Simultánní stanovení potravinářských barviv s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Martin ŠPINKA -
Studium interakcí vybraných potravinářských barviv s mědí(II) s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Venuše KOMJATIOVÁ -
Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě
Barbora Kvášová -
Stanovení potravinářských barviv spektrofotometricky a metodou HPLC
Monika Ondroušková -
Degradace organických barviv s využitím pokročilých oxidačních procesů
Natálie RUTAROVÁ -
Aditiva v potravinách
Sibyla Poloučková -
Možné negativní vlivy aditiv v potravinách na zdraví člověka
Daniela Malířová