Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie – Bc. Marcela Pavlíková
Bc. Marcela Pavlíková
Diplomová práce
Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie
Application of Raman Spectroscopy for Fat Determination in Milk and Dairy Products
Anotace:
Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah tuku v mléku a mléčných výrobcích pomocí Ramanovy spektroskopie. Byla získána Ramanova spektra vzorků mléka s různým obsahem tuku a konstantním obsahem bílkovin. Ve spektrech byly vyhledány píky odpovídající vibraci vazeb mléčného tuku. Pro vybrané charakteristické vlnočty pak byl stanoven vliv obsahu tuku ve vzorku na hodnotu relativní intenzity. Jako referenční …víceAbstract:
The aim of the thesis was to determinate the fat content in milk and dairy products using Raman spectroscopy. There were obtained Raman spectra of milk samples with different fat contents and constant protein content. In those spectra there were searched peaks corresponding with vibration of milk fat bonds. Then there was determinated the effect of a milk content in samples on the value of relative …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 5. 2016
Zveřejnit od: 5. 5. 2016
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
PAVLÍKOVÁ, Marcela. \textit{Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie}. Online. Diplomová práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/upxnnd/.
Jak správně citovat práci
Pavlíková, Marcela. Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie. Zlín, 2016. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 5.5.2016
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 5. 5. 2016 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Schule, Lehrer und Schüler in Marie von Ebner-Eschenbachs Novelle "Der Vorzugsschüler" und Friedrich Torbergs Roman "Der Schüler Gerber"
Jana Hegedüšová -
Schule, Lehrer und Schüler in Marie von Ebner-Eschenbachs Novelle "Der Vorzugsschüler" und Friedrich Torbergs Roman "Der Schüler Gerber"
Jana Hegedüšová -
Využití in vitro kultur pro množení gerber (Gerbera sp.)
Miroslav Macák -
Vazba mezi Monitoringem eroze zemědělské půdy a návrhem opatření v Pozemkových úpravách
Jan Gerber -
Alarm systems in buildings - Researches of effectiveness depending of the type of building and the user profile
Gero Gerber -
Elektronický systém spisové služby na Státním pozemkovém úřadě ČR
Jan Gerber -
Pôsobenie organizácie Werwolf v českom pohraničí a Protektoráte Čechy a Morava
Alexander Gerbery -
Premena cirkevného vnímania tela v 19. storočí
Alexander Gerbery