Zdroje potravinových alergenů a jejich zdravotní význam – Tereza Novotná
Tereza Novotná
Bachelor's thesis
Zdroje potravinových alergenů a jejich zdravotní význam
Sources of food allergens and their health significance
Abstract:
Potravinovou alergií trpí na celém světě 2-8 % dospělé populace. Počet dětí je v tomto směru ještě mnohem vyšší, ale jejich alergie s věkem velmi často vymizí. Rozdíly v prevalenci alergií jsou ve věku, zeměpisných podmínkách i stylu života. Potravinovou alergií je rozuměna imunologicky podmíněná reakce. Chorobné projevy se objeví u jedince po expozici alergizující potraviny a navodí imunitní odpověď …moreAbstract:
In the whole world, 2-8% of the adult population suffers from a food allergy. The number of children is even much higher in this respect, but their allergies very often disappear with age. Differences in the prevalence of allergies lie in age, geographical conditions and lifestyle. By food allergy, we understand a reaction catalysed by the immunity system. Pathological symptoms will appear in an individual …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 8. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Oldřich Faměra, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NOVOTNÁ, Tereza. \textit{Zdroje potravinových alergenů a jejich zdravotní význam}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2016. Available from: https://theses.cz/id/urva4a/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Ochrana zdraví v unijní a národní judikatuře na úseku ochrany ovzduší
Šárka Butulová -
Mezinárodněprávní ochrana lidských práva: omezení v případě ochrany veřejného zdraví
Matěj Pražan -
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Barbora Mokrá -
Ochrana zdraví hospodářských zvířat - právní aspekty používání veterinárních léčivých přípravků a medikovaných krmiv
Michaela Chlápková -
Právní ochrana těhotných žen v pracovněprávních vztazích
Denisa Mačudová -
Preference Fast Food vs. Slow Food v gastronomii
Karolína Králová -
Raw food versus cooked food
Daniela Hanušková -
Food, agrobiodiversity and diet: the nutritional ethnobiology of the Minangkabau and Mandailing indigenous food systems in West Sumatra
Lukáš Pawera
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights